Kövess minket:
Eseménynaptár
2020. január
H
K
Sz
CS
P
Szo
V
 
 
1
2
3
4
5
7
8
9
11
12
13
14
15
16
17
19
20
21
22
23
25
26
27
29
30
31

Összes esemény ›

Főoldal / Képzéseink / Változások a szakképzésben

Változások a szakképzésben

A Szakképzés 4.0 stratégia alapján a jövőben a szakképzésben részt vevő diákok jövedelmet kaphatnak, könnyebben érettségizhetnek és egyenes úton is bejuthatnak az egyetemekre, a szakirányú felsőoktatásba.

Képtalálat a következőre: „szakképzés 4.0”

A Szakképzés 4.0 stratégia elérhető itt.

ÖTÉVES TECHNIKUM LESZ A SZAKGIMNÁZIUMI KÉPZÉS HELYETT

A jelenlegi szakgimnáziumi 4+1 struktúra helyébe az 5 éves technikumi képzés lép.

A technikumban az első két évben ágazati alapismereteket oktatunk, az ezt követő hároméves duális képzésben pedig már a vállalatok is szerepet kapnak.

A technikumban négy közismereti tantárgyból kell érettségi vizsgát tenni, nem kell 5. választható tantárgyból vizsgázniuk. Az 13. év végén tett szakmai vizsga egyben az ötödik érettségi tárgy, amely emeltszintű érettségi tárgynak felel meg.

A sikeres technikusi vizsga egyenes utat jelenthet a szakirányú felsőoktatásba.

SZAKKÉPZŐ ISKOLA FELMENŐ RENDSZERBEN

A hároméves szakközépiskolát a hároméves szakképző iskola váltja majd fel 2020 szeptemberétől, ugyancsak felmenő rendszerben. A szakképző iskolában az első év ágazati alapismereti oktatás lesz, ezt követi két év duális képzés.

ÖSZTÖNDÍJ MINDENKINEK

A Szakképzés 4.0 stratégia másik jelentős újdonsága, hogy új ösztöndíjrendszert is tartalmaz. A szakképző iskolában minden diákösztöndíjat kap tanulmányai alatt, az ösztöndíj másik részét – motivációs okokól – az eredményes vizsga után veheti kézbe.

TANULÓSZERZŐDÉS HELYETT MUNKASZERZŐDÉS

A tanulószerződést felváltó szakképzési munkaszerződés megteremti annak a lehetőségét, hogy a duális képzésben a fiatalok munkajövedelemhez juthatnak.

ALAPSZAKMÁK

Az Új alapszakmák leírása ide kattintva elérhető.

 

 

 

  
  
© 2019 Szekszárdi Szakképzési Centrum / Minden Jog Fenntartva