Kövess minket:
Eseménynaptár
2020. január
H
K
Sz
CS
P
Szo
V
 
 
1
2
3
4
5
7
8
9
11
12
13
14
15
16
17
19
20
21
22
23
25
26
27
29
30
31

Összes esemény ›

Perczelesek a Felvidéken

KIUTAZÁS

 A Perczel Mór Szakképző Iskolából 30 tanuló 3 kísérőtanárral kivitelezte a felvidéki tanulmányi kirándulást.

A kiutaztatás buszszolgáltatását Takács Zoltán egyéni vállalkozó nyerte el a közbeszerzési eljárás keretében.

"DIÁK SZEMMEL..." - BESZÁMOLÓ A FELVIDÉKI UTAZÁSRÓL (2017. AUGUSZTUS 22-26.)

 Viszonylag rövid utazás után megérkeztünk Ógyallára, pontosabban a vendégül látó iskolához. Ott az igazgató úr fogadott minket. Röviden bemutatta az iskolát és a települést. A prezentáció után elfoglaltuk a szállásunkat, valamint megvacsoráztunk. Az este további részében szabad foglalkozás volt, a városban.

Másnap reggel korán keltünk, hogy időben el tudjunk indulni Pozsonyba, Szlovákia fővárosába. Amint elértük a várost, gyönyörű látvány fogadott minket. A modernkor építészete, keveredett a múlt emlékeivel. Az idegenvezetőnk a várnál fogadott minket és felvázolta a nap programját, továbbá elmesélte a vár kicsit sem rövid történetét. Körbesétáltuk a várudvart, ahonnan csodás kilátásunk nyílt a Dunára. Egy lefelé nyúló lépcsősoron értük el az óvárost és Pozsony legnagyobb sétányát. Az itt eltöltött időnk alatt lehetőségünk nyílt különböző ajándéktárgyak beszerzésére, emlékül, hogy hol jártunk, valamint rengeteg információval lettünk gazdagabbak Nagy Magyarország múltjáról.

  

A harmadik napon változatos helyi programokban vettünk részt. Meglátogattuk az ottani lovas farmot, ahol a diákok egy oktató segítségével lovagolhattak is. A farm után következett a Feszty szoba, ami Ógyalla egyik büszkesége. Itt megtekintettünk néhány Feszty Árpád által készített festményt, valamint sok részletet is megtudtunk a művészről es annak családjáról, akiknek leszármazottai ma is a varosban élnek. Az előadás után a planetáriumba és a Konkoly Thege Miklos által alapított csillagvizsgálóba mentünk. Végül napunk lezárásaként az ógyallai iskola diákja által készített autóprototípusokon versenyezhettünk az iskola udvarán.

 

A következő napon Selmecbányára és a közeli Antol vadászkastélyba látogattunk. A vadászkastélyt először kívülről, majd egy idegenvezető vezetésével belülről is megcsodálhattunk. Ezután Selmecbánya óvárosa felé vettük az irányt, ahol kaptunk néhány szabad órát, hogy a nekünk tetsző helyeket járhassuk be. A szabad programok után mindannyian buszra szálltunk, hogy a bányához menjünk, amiről a varos is kapta a nevét. Itt a már említett helyekhez hasonlóan is egy idegenvezetővel együtt mentünk le, aki mindenekelőtt informált minket a bánya működéséről és történetéről. A bányatúra során szűk alagutakban és már nem használt tárnákban jártunk, miközben mindenről részletesen mesélt nekünk a kalauzunk. 50 perces programunk után visszaindultunk a szállásunkra.

 

  

Szlovákiában töltött élményekkel teli pár napunk után elbúcsúztunk vendéglátóinktól és haza indultunk. Legutolsó programunkként elidőztünk egy kicsit Komárnóban, az Európa udvarban. Ezzel pedig véget is ért "Határtalanul Szlovákiába" tett kirándulásunk.

Bonyhád, 2017. szeptember 1.

Készítette: Derék Dóra és Schwarcz Franciska 11.A osztályos tanuló

"TANÁR SZEMMEL..." - BESZÁMOLÓ AZ ÓGYALLAI UTAZÁSRÓL (AUGUSZTUS 22 - 26.)

A „HATÁRTALANUL” program segítségével látogathattak el iskolánk diákjai és kísérő tanárai a Szlovákia legdélebbi részén, a Komáromi járásban található Ógyalla (Hurbanovo) Műszaki és Gépesítési Szakközépiskolájába.

Augusztus 22-én, kedden 11 órakor indultunk Bonyhádról. Útközben átbeszéltük az ottani program részleteit és nagy várakozással tekintettünk a megvalósulásukra. Utunk nagy   részét Magyarországon tettük meg, hiszen Ógyalla csak 18 km-re van a magyar-szlovák határtól. A komáromi hídon, majd a Vág folyó hídján átkelve   délután ott voltunk célunknál.

A fogadó oktatási intézményben üdítőkkel és péksüteményekkel vártak bennünket, majd a szakközépiskola igazgatója vetítéssel egybekötött előadást tartott Ógyalla város Szlovákián belüli földrajzi, gazdasági és etnikai helyzetéről. Ezután bemutatta iskolájuk képzési profilját, az intézmény épületét, és a szomszédos telken lévő, gyakorlati képzést biztosító vállalkozás telephelyét.

Ezután elkísértek bennünket a kollégium épületébe, ahol elfoglalhattuk szobáinkat. Szép, tágas, viszonylag új épület volt ez, amely a két helyi középiskola közös diákszállója.

A kollégium udvarán, külön épületben volt az étkező és konyha. Finom, változatos és bőséges étkezést biztosítottak a helyben főzött ételekből. Az úticsomagok is mindig kifogástalanok voltak.

Első vacsoránk után városnéző sétára indultunk a Bonyhádnál is kisebb Ógyalla városába.

Másnap ellátogattunk egykori koronázó városunkba: Pozsonyba, mely jelenleg Bratislava néven Szlovákia fővárosa. Kiváló idegenvezetővel megtekintettük a Pozsonyi-vártól az Érseki-palotán át a Koronázási-templomig terjedő Óváros patinás tereit és épületeit. Vásárlásra és szabadprogramra is kiváló hely volt ez a gyönyörű belváros. Rengeteg kulturális és esztétikai élménnyel gazdagodtunk.

      

A következő napot Ógyallán töltöttük. Délelőtt kilátogattunk egy farmra, ahol húsmarhákat és lovakat tenyésztenek. A lovakat az istállóban lévő állásaiknál meg lehetett simogatni. A fiataloknak legjobban a „bólogató ló” tetszett, mert szívesen produkálta magát. Lovaglásra is volt mód, sokan éltek is a lehetőséggel.

Délután nagy meglepetések értek bennünket. Nem is gondoltuk, hogy egy ilyen pici városban olyan nevezetességek is vannak, mint planetárium és működő csillagvizsgáló. Régi földbirtokosuk: Konkoly-Thege Miklós alapította a XX. század elején a csillagvizsgálót, melynek a forgatható kupolájában, egy óriási teleszkóppal ma is naponta kémlelik az eget, és feljegyzik, továbbítják megfigyeléseiket. A kastélyban pedig csillagvizsgáló eszközök kiállítása és egy remek planetárium létesült, melyben bemutatták nekünk az égi jelenségeket.

Ógyalla nagy szülötte Feszty Árpád festőművész volt, aki az Ópusztaszeren elhelyezett Feszty-körképet alkotta. A helyi alapiskolában berendezett emlékszobáját is meglátogattuk. Ezután a helyi műemlék katolikus templomot jártuk körbe, majd elsétáltunk fogadó iskolánkhoz. Az iskolaudvarban az ott tanulók által konstruált kis autókon száguldozhattak diákjaink.

Negyedik napon Selmecbánya környéke felé vettük utunkat. Mint az összes többi napon, most is kegyes volt hozzánk az időjárás, gyönyörű, napfényes, igazi kiránduló idő volt. Az előző napokban látott sok síkvidék után igen üdítő látvány volt a Selmeci-hegységre vezető erdős szerpentin. Először a Selmecbányán túli kis faluba: Szentantalra vezetett utunk, ahol megtekintettük a történelem viharait teljes épségben átvészelt Anton Vadászkastélyt. Sétálhattunk a gyönyörű barokk termekben, bepillanthattunk a gazdag nemesség életmódjába, majd a földszinti vadászati kiállítást tekinthettük meg.

A kora délutánt az Unesco Világörökség listáján szereplő Selmecbányán töltöttük. Csodálatos patinás épületei, egyedülálló hangulata elbűvölt bennünket. Késő délután pedig a valamikori aranybányához látogattunk, ahol nemcsak a bányászat történetével, bányászati eszközökkel és módszerekkel, hanem még egy tárnával is megismerkedhettünk, azaz lemehettünk a föld alatti bányaterületre is.

A dús programok után, az 5. napon hazafelé vettük utunkat. Vendéglátóinktól a közeli viszontlátás reményében búcsúztunk. Hazafelé jövet megálltunk Komárnóban, hogy megnézzük az Európa-udvart és környékét. Feledhetetlen élményekkel gazdagodva tértünk haza.

Bonyhád, 2017. szeptember 1.

Kovácsné Deák Irén
tanár

  
  
© 2019 Szekszárdi Szakképzési Centrum / Minden Jog Fenntartva