Kövess minket:
Eseménynaptár
2019. november
H
K
Sz
CS
P
Szo
V
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
17
18
20
23
24
25
26
27
29
30

Összes esemény ›

Főoldal / Hírek / Emelkedő bérek, új iskolatípusok – a szakképzés változásairól beszélt Palkovics László

Emelkedő bérek, új iskolatípusok – a szakképzés változásairól beszélt Palkovics László

2019. október 30.

Kedden benyújtotta az Innovációs és Technológiai Minisztérium az Országgyűlésnek az új szakképzési törvény tervezetét – erről Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter számolt be. Mint a tárca első embere elmondta, a 2020/2021-es tanévtől jelentős változások lesznek a szakképzés rendszerében.

A szakképző intézményeknek például két típusa lesz: a technikum és a szakképző iskola. Az osztrák mintára kidolgozott javaslat értelmében előbbiben öt, míg utóbbiban három évet kell a képzésben tölteniük. Mint Palkovics László fogalmazott, a technikum – a szakmához szükséges tudás mellett – az érettségire is felkészíti a fiatalokat, akik tanulmányaik végén okleveleiket és érettségi bizonyítványaikat együtt vehetik át. A szakképző iskola és a technikum is az ágazati alapoktatással indul, így, ha diák váltani szeretne a két típus között, akkor az alapok megszerzése után erre lehetősége lesz.

Fontos változás még, hogy a jövőben a szakképző intézményben – technikumban, vagy szakképző iskolákban – tanuló diák az első két évben az állam által garantált ösztöndíjban részesül, majd miután a diákok a gyakorlati képzés teljesítése érdekében szerződést kötnek egy gazdálkodó szervezettel, már ezektől a cégektől, vállalkozásoktól kapják az ösztöndíjat, mindemellett pedig nem tanulószerződésük lesz, hanem szakképzési munkaszerződésük. Palkovics László utóbbi változásról azt mondta, azért tartják fontosnak, mert így a diák azt is megtanulja, hogy „mit jelent munkavállóként megjelenni”.  A miniszter szerint a fiatalok érdeklődése a bevezetett változtatások miatt nőni fog a szakképzés iránt.

Palkovics László a szakképzésben dolgozó 32 ezer pedagógus béremeléséről is beszélt. A tárcavezető elmondása szerint az ő bérük – a közismereti és szakmai tárgyakat oktatóké egyaránt – átlagosan 30 százalékkal emelkedik, amelyhez a költségvetés éves szinten – 2020. július elsejétől – 35 milliárd forintot biztosít. Mindemellett a következő tanévtől az ezekben az intézményekben tanító oktatók már nem a köznevelési, hanem a Munka törvénykönyvének hatálya alá tartoznak majd. Szabadságuk változatlan marad, emellett továbbra is jogosultak lesznek a pedagógusigazolványra.

Nyitókép: Palkovics László innovációs és technológiai miniszter 

(az MTI nyomán)

  
  
© 2019 Szekszárdi Szakképzési Centrum / Minden Jog Fenntartva