Kövess minket:
Eseménynaptár
2020. január
H
K
Sz
CS
P
Szo
V
 
 
1
2
3
4
5
7
8
9
11
12
13
14
15
16
17
19
20
21
22
23
25
26
27
29
30
31

Összes esemény ›

Felvidékiek Bonyhádon

"DIÁK SZEMMEL..." Határtalanul -Élménybeszámoló a bonyhádi kirándulásról

2017. szeptember 12-16.

Örülök, hogy részt vehettünk a Határtalanul programban. Reggel nyolc körül elindultunk Ógyalláról. A hosszas utazás után dél körül értünk oda a bonyhádi szállásra, ahol egyből ebéddel fogadtak minket. A finom ebéd után átvehettük a szobáinkat. Az igazgatói köszöntő után kora délután megismerkedhettünk a vendéglátó iskolánk képzési profiljával, és a rövid programismertető után egy várostörténeti vetélkedőn vehettünk részt. Vacsora után egy laza sportprogrammal zártuk az első napot.

Szerdán elmentünk Ópusztaszerre és megnéztük a Feszty körképet. Mindezek után elmentünk plázázni.

A vásárolgatás után soron következett a Kecskeméti Mercedes gyár, ahol az egész gyárat részletesen bemutatták. Itt láthattuk az egész gyártás sorrendjét, rendszerét. A gyárlátogatás után mindenki fáradtan ért vissza a szállásra.

Csütörtökön ellátogattunk a paksi atomerőműbe, ahol biztonságos keretek között körbevezettek minket. Az erőműben láthattuk az irányítópaneleket, betekintést nyerhettünk a gépházba és megmutatták a reaktorokat is. Délután a bonyhádi iskolában kézműves programokkal kedveskedtek nekünk. Este az összes fény kihunyt az iskolában és az elrejtett bójákat kellett felkutatnunk az osztálytermekben. A bójakeresés nagyon nagy élményt nyújtott a diákoknak.

Pénteken Budapestre látogattunk, ahol egy kissé több időt tölthettünk el városnézéssel, főleg a libegőről lefelé jövet tárult elénk Budapest. Mindezek után a Parlamentbe látogattunk el, ahol tüzetesen beavattak minket a Parlament történetébe. Miután megbeszéltük a közösen készítendő portfóliót, elkezdtük összerakni csomagjainkat. Szombaton a finom reggeli után elindultunk hazafelé. A hazafelé úton Tatabányára tettünk egy kis kitérőt, ahol egy veterán autókiállítást nézhettünk meg.

Nagyon jól éreztük magunkat Bonyhádon és az egész kirándulás jól szervezett volt.Az ételek nagyon finomak voltak és szép nagy adagokat szolgáltak fel. Ha lesz rá lehetőségünk, máskor is ellátogatunk Bonyhádra.

                

Ógyalla, 2017. szeptember 15.

Tárnok János, Nagy Dánel
Műszaki és Gépesítési Szakközépiskola

"TANÁR SZEMMEL..." 2017. szeptember 12-16.

Ógyallai diákok látogatása a Völgységben, Perczel Mór városában

Köszönet a Határtalanul programnak, amely célja a magyar-magyar kapcsolatok építése, baráti és személyes kapcsolatok kialakítása, az ógyallai Műszaki és Gépészeti Szakközépiskola augusztus folyamán vendégül láthatta a bonyhádi Szekszári SZC Perczel Mór Szakképző Iskola és Kollégium tanárait és diákjait. Vendégeink látogatásának csúcspontja egy pozsonyi városi séta volt, Korpás Árpád idegenvezető útmutatásainak segítségével. Vendégeinket Selmecbányára is elkísértük, ahol bányalátogatáson vettek részt.

A viszontlátogatást Bonyhádon 2017. szeptember 12-től 16-ig tettük meg. 3 pedagógus és 30 diák élvezte a dél-magyarországi nevelési intézmény vendégszeretetét. Színes programmal vártak minket. A napi étkezések gazdagon biztosítva voltak.

Érkezésünk után diákjaink várostörténeti vetélkedőn vettek részt, így jobban megismerték a város történelmét és arculatát. Mi, tanárok pedig Kovácsné Deák Irén tanárnő vezetésével egy gazdag történelmi sétát tettünk a Völgység fővárosában.  Megtudtuk, hogy Bonyhád városa a két világháború között a nemzeti jogaiért küzdő németség és a kisebbség asszimilációjában fontos helyszín volt. Bonyhád nemzetiségi összetétele ma is sokszínű, ami érdekes volt számunkra, hogy sok felvidéki lakost is betelepítettek.

Másnap reggel autóbuszos kiránduláson voltunk Ópusztaszeren. A híres Feszty körkép megtekintése volt a délelőtti programpontunk. Feszty Árpád körpanorámája mindenkit elbűvölt. A zenei aláfestés a körkép nézegetése közben elrepített minket a honfoglalás korába, a magyarok bejövetele idejére.

Délután Ópusztaszerről Kecskemétre vettük az irányt és 17 órai kezdettel a Mercedes - Benz gyár bejáratánál a látogatói kártyát vettük át és egy ott dolgozó hölgy kíséretével élvezhettük egy Mercedes gépkocsi születését. Megnéztük, ahogy a gépjármű egyes alkatrészeit a présházban összepréselik, és részesei lehettünk a végeredménynek, ahogy az új személygépkocsik kigördülnek a gyárból és tesznek egy próbautat.

Látogatásunk harmadik napján a paksi erőműben voltunk. Megnézhettük a vezérlő panelokat és a generátorokat.

A nap folyamán az iskolába visszatérve szakmai műhelymunka volt diákjainknak, majd az ottani diákokkal kézilabdáztak, asztalteniszeztek és billiárdoztak.

Vacsora után újra az iskolában volt gyülekező. Az épület sötétbe borult, mindenki elővette zseblámpáját, csoportokat alkottunk és megkezdődött a bójakereső verseny. Az iskola épületének egyes termeiben bóják voltak elrejtve. Az a csapat nyert, aki a legkevesebb idő alatt találta meg az összes elrejtett bóját a sötétségben.

Következő nap Budapesten tettünk látogatást, libegőztünk, megnéztük a Halászbástyát, a Mátyás templomot és délután a Parlamentben tett látogatásunk tette teljessé a napunkat.

Tudással és élményekkel gazdagodva jöttünk haza. Hazafelé még megálltunk Tatabányán a veterán autók kiállításán Marczis Béla gyűjteményéből. A kiállítás címe, a közelmúlt, a tegnap gépkocsijai voltak láthatók e bemutatón, illusztrálva az autók százéves fejlődésének néhány állomását.

Köszönetet szeretnék mondani a Perczel Mór Szakképző Iskola igazgazóhelyettesének, Kozáriné Seres Tündének, aki szívvel-lélekkel azon igyekezett, hogy jól érezzük magunkat. Elérte célját. Valamint köszönet az iskola tanárainak és tanárnőinek, akik elkísértek az egyes programokra, és ismereteikkel bővítették tudásunkat.

              

  
  
© 2019 Szekszárdi Szakképzési Centrum / Minden Jog Fenntartva