Kövess minket:
Eseménynaptár
2020. január
H
K
Sz
CS
P
Szo
V
 
 
1
2
3
4
5
7
8
9
11
12
13
14
15
16
17
19
20
21
22
23
25
26
27
29
30
31

Összes esemény ›

Erasmus+ (2016)

A Tempus Közalapítvány Erasmus+ programja 2016-ban is pályázatot hirdetett a szakképzésben tanuló diákok mobilitása témakörben.

Ennek a benyújtott pályázatnak azért volt különleges jelentősége, mert iskolánk egyik jogelőd intézménye a Jókai Mór Szakképző Iskola már több alkalommal is sikeresen bonyolított le Erasmus+ projekteket, de a másik jogelődnek – a Perczel Mór Közgazdasági Szakközépiskolának – még nem volt sikeres Mobilitás pályázata.

A tanított és pályázott szakmák nagyon különbözőek voltak, az igazi „kétkezi” szakmák (asztalos, szociális gondozó és ápoló, központifűtés és gázhálózatrendszer szerelő) mellett ebben a pályázatban a pénzügyi-számviteli ügyintéző tanulók mobilitása is szerepet kapott. A pályázatban két kísérő tanár részvételét is megjelölték, mert iskolánk úgy gondolja, hogy a diákoknak szükségük lehet/lesz felnőtt segítségére a projekt során.

A pályázat írói türelmetlenül várták a TKA honlapján megjelenő, a sikeres pályázatokat tartalmazó dokumentumot, melynek értelmében iskolánk a Szekszárdi SZC Perczel Mór Szakképző Iskolája és Kollégiuma tanulói közül 16 fő és kísérőik négy hetet tölthettek el a németországi Schkeuditzban, 2016. október 9. és november 5. között. Nyertes pályázatunk címe: Erasmus+ Nyitott (műhely és iroda) ajtók az EU-ba, azonosítószáma: 2016-1-HU01-KA102-022796. A pályázatban elnyert támogatás összege: 30 458 Euro. A cím két jelentést is hordoz magában. Egyrészt szeretnénk, ha a pályázat valóban segítene megtalálni azokat a bizonyos nyitott kapukat diákjaink számára Európába. Hiszen a kapuk nyitva vannak, de bátorság és szakmai tudás is kell ahhoz, hogy valóban be is merjenek lépni rajtuk. Másrészt a – diákok és tanárok számára – új közösséget, a két „régi” iskola egységét szerettük volna kifejezni ezzel a címmel.

A külföldi szakmai gyakorlat célja, hogy a diákok bepillantást nyerjenek egy nem hazai vállalkozás működésébe. Megismerjék az ott alkalmazott technológiákat, anyagokat, munkaszervezési eljárásokat, a munkamorált. Lássák egy vállalati adminisztrációs rendszer, a vállalati pénzügyi kapcsolatok „működését”. Használják a vállalati komplex számítógépes rendszereket, melyek talán a jövőt jelentik a kisvállalkozások hazánkban alkalmazott rendszereihez képest.

A sikeres pályázatok megjelenése után már nem volt sok idő vissza a tanévből, gyorsan kellett népszerűsíteni a lehetőséget a diákok között. Fontos, hogy nemcsak a szakmájukhoz valóban értő diákokat kellett megszólítani, hanem a diákok német nyelvi ismeretei is döntő szerepet játszott a kiválasztásban. Némi rábeszélésre azért sikerült 16 diákot kiválasztani, de természetesen az osztályfőnökök, a szaktanárok és a gyakorlati oktatás vezetők véleményét is megkérdeztük.

Résztvevő diákok:

Asztalos szakmából:

Központifűtés és gázhálózatrendszer szerelő szakmából:

Szociális gondozó és ápoló szakmából:

Pénzügyi és számviteli ügyintéző szakmából:

Kísérő tanárok:

  
  
© 2019 Szekszárdi Szakképzési Centrum / Minden Jog Fenntartva