Perczel Mór Szakképző Iskola

ERASMUS+ (2017)

| A pályázatról | Felkészítések | Waldkirchen | Munkanaplók | Beszámolók | Kirándulások | Ahogy éltünk| Disszemináció |

2017-ben az Erasmus+ projekt keretein belül Németországban, Waldkirchenben töltöttünk 4 hetet szeptember 10. és október 7. között, 16 tanuló és két kísérő tanár.

Waldkirchen egy kb. 10000 fős kisváros Bajorországban, Passautól 22 kilométerre. Fogadóintézményünk, a Staatliches Berufliches Schulzentrum, a város legnagyobb létszámú középiskolája. A fém- és faiparban valamint gazdasági és eladó szakon képeznek tanulókat. A waldkircheni főépület mellett az iskolának Grafenauban is van egy kihelyezett tagozata, ahol kisgyermekápolás illetve hotel-turizmus szakirányban folynak képzések. A két helyen összesen 1500 diák tanul. Az intézménnyel való együttműködésünk több éves múltra tekint vissza.

Az iskolának a helyi vállalkozásokkal és vállalatokkal jó kapcsolata van, tanulóik rendszeresen gyakorlati oktatáson vesznek részt, amiből mind a vállalkozások, mind a diákok profitálnak. A mi diákjaink egy részének szintén a helyi vállalkozások biztosítottak gyakorlati helyet.

Szállásunk a Gertraud panzióban volt, a tulajdonos régi ismerősként üdvözölt bennünket, hiszen harmadszorra választottuk a panziót szálláshelyként. A háromemeletes épületben az első és második szinten foglaltuk el a 2, ill. 4 ágyas szobáinkat.

A projektben 16, 16 és 20 év közötti tanuló vett részt: Szociális gondozó és ápoló szakon 2, pénzügyi-számviteli ügyintéző szakon 6, gazdasági informatikus szakon 2, asztalos szakon 2, központifűtés- és gázhálózatrendszer szerelő szakon 3, épület- és szerkezetlakatos szakon pedig 1 tanuló.

Fő célkitűzéseink közül a legfontosabbak a tanulók önállóságának, felelősségtudatának, problémamegoldó- és együttműködő képességének fejlesztése volt. Szerettük volna, ha fejlődnek szakmai kulcskompetenciáik és az idegennyelvtudásuk, ha betekintést nyerhetnek a külföldi szakmai életre vonatkozó elvárásokba, és így vállalkozói- foglalkoztatási kompetenciáik is pozitív irányba változnak.

Bár a kinntartózkodás nem egészen terveink szerint alakult – hiszen a gyakorlati helyek egy része nem tudta 4 héten keresztül foglalkozatni diákjainkat – mégis úgy gondoljuk, céljainkat sikerült elérnünk, tanulóink rengeteg tapasztalattal tértek haza. Ha nem is mindenki a szakmájában tevékenykedett, azért a munka világába mindegyikük belekóstolhatott. Szintén nagy eredménynek tartjuk, hogy a 4 hetes együttélés során fejlődött a diákok toleranciája és környezettudatossága is. Munkanaplójuk rendszeres vezetésének köszönhetően előrelépést tettek az IT-eszközök használatában.

Úgy véljük, hogy az Erasmus+ projektből nem csak a kint tartózkodó gyerekek profitáltak, hiszen hazatérve a németországi munkahelyen megismert módszereket, technológiákat, a tanult kifejezéseket megismertették társaikkal is. A kint tapasztaltak – a munkához, a környezetvédelemhez, a más kultúrához való hozzáállás – nem csak az ő, hanem – a gyerekek beszámolóinak köszönhetően – az itteni tanulók világképét is formálja majd.

Reményeink szerint az Erasmus+ projekt jó híre és eredményei növelik intézményünk vonzerejét a beiskolázási körzetben.

Az Erasmus+ 2017 projektben részt vett tanulók:
Asztalos szakmából: Izeli Krisztián és Palkó Máté 10. D
Központifűtés- és gázhálózatrendszer szerelő szakmából: Jakab József, Temesi Rajmund, Todoruc Tamás 10. H
Szociális gondozó és ápoló szakmából: Galambos Dóra, Kálozdi Tünde Tímea 11. C
Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakmából: Strényer Laura, Schiller Viktória 10. B; Antal Mónika, György Dóra, Preininger Gréta, Völgyesi Vivien 11. B
Gazdasági informatikus szakmából: Ficsor Barna 11. B és Oláh Levente 10. C

A kísérő tanárok: Ziegler Teréz, Virányi Gabriella, Velnerné Szőcs Gyöngyi