Perczel Mór Szakképző Iskola

HATÁRTALANUL SZLOVÁKIÁBAN

A Határtalanul-program keretében a magyarországi iskolák tanulói állami támogatással kiránduláson vehetnek részt a szomszédos országok magyarlakta területein, így személyes tapasztalatokat szerezhetnek a külhoni magyarság életéről.
Iskolánk diákjai ennek keretében látogathattak el a Szlovákia legdélebbi részén, a Komáromi járásban fekvő Ógyalla (Hurbanovo) Műszaki és Gépesítési Szakközépiskolájába és Kollégiumába, augusztus végén.
A jól szervezett, sokoldalú program segítségével megismerkedtünk a felvidéki magyarok életével.
Ellátogattunk valamikori koronázó városunkba: Pozsonyba. Kiváló idegenvezetővel megtekintettük a Pozsonyi-vártól az Érseki-palotán át a Koronázási- templomig terjedő Óváros patinás tereit és épületeit.
Körbejártuk Ógyalla nevezetességeit is. Megnéztük nagy szülöttük: Feszty Árpád festőművész emlékszobáját, valamint az egykori helyi földbirtokos, Konkoly-Thege Miklós által alapított csillagvizsgálót, a hozzá tartozó planetáriummal és a csillagvizsgáló eszközök kiállításával együtt.
Ógyallán meglátogattunk egy farmot, ahol a gyerekek lovagolhattak is. A nap végén pedig a partner-iskola diákjai által konstruált kis autókon „száguldozhattunk”-.
Kirándulásunkra a koronát Selmecbányának és környékének megtekintése tette fel. A valamikori bányaváros szerepel az UNESCO VILÁGÖRÖKSÉG listáján. Csodálatos, patinás épületei elbűvöltek bennünket, ugyanúgy, mint a Selmecbánya közeli Anton Vadászkastély emeleti barokk termei, és földszinti vadászkiállítása. A volt aranybánya egyik tárnáját is megtekinthettük, ahol bemutatták a különböző korszakok bányászati eszközeit és módszereit.
Hazafelé jövet Komárnóban az Európa-udvart jártuk körbe.
Felejthetetlen élményekkel gazdagodva érkeztünk haza.

ViviLnk

Hozzászólások lezárva.